Gefascineerd door kunst, cultuur en wetenschap? Op de opendeurdag van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) ontdek je alle finesses van de erfgoedzorg:

 

Hoe verloopt een restauratie? Wat is dendrochronologie? Hebben jullie historische foto’s uit mijn gemeente? Hoe maak je een radiografie van een schilderij? Hoe bepaal je de samenstelling van middeleeuwse verf? En hoe zie je het verschil tussen een origineel kunstwerk en een vervalsing?

 

Onze gepassioneerde restaurateurs, kunsthistorici, scheikundigen en fotografen laten geen vraag onbeantwoord. Geef je ogen de kost in de restauratieateliers met een ruime waaier aan kunstwerken, ontdek hoe radioactieve deeltjes de ouderdom van een object onthullen, of hoe je met ultraviolet- of infraroodlicht het onzichtbare in beeld brengt. In het KIK gaan jarenlange ervaring en spitstechnologie hand in hand om de toekomst van monumenten en kunstwerken uit heel België veilig te stellen.

 

Ter gelegenheid van het Van Eyckjaar brengen de restaurateurs van het Lam Gods je het straffe verhaal van deze spectaculaire conservatiebehandeling. Voorts kan je in ons auditorium op groot scherm genieten van de eerste aflevering van de VRT-reportage Geheimen van het Lam Gods. We maken je ook wegwijs in de verbluffende beelden van het VERONA-project, dat het hele oeuvre van de Brugse grootmeester in ultrahoge resolutie samenbrengt op de website closertovaneyck.kikirpa.be.

 

En hoe een schilderij zijn plaats krijgt in de kunstgeschiedenis, ontdek je door een fascinerend multidisciplinair onderzoek. Het voorwerp van studie? Een 16de-eeuws schilderij van de Heilige Hiëronymus dat garant staat voor een boeiende speurtocht, op de voet gevolgd door journalisten van De Standaard.

 

Of hoe een bezoeker het tijdens onze vorige opendeurdag verwoordde:

Ik vind het zeer verrijkend. De mensen die hier werken in de verschillende afdelingen zijn zeer open. Je voelt dat ze hun beroep en hun passie willen delen. Ze staan open voor alle vragen en dat is echt zeer interessant!
                Melanie, 24 jaar

 

Enkele van de kunstwerken die u opwachten:

Polychrome houtsculptuur

 • Sint-Jorisretabel (Jan Borman, KMKG Brussel)
 • Vijf retabelbeeldjes (Pasquier Borman, Museum Boijmans Van Beuningen). Na hun diefstal in de kerk van Boussu, meer dan een eeuw geleden, werden deze beeldjes onlangs in beslag genomen op de Leuvense expo Borman en Zonen. Na restauratie zullen ze worden herenigd met hun retabel in Boussu.

Textiel

 • Middeleeuwse reliekbeurzen (TreM.a Namen)
 • 19de-eeuwse parasol met zwarte kant (KMKG Brussel)
 • 18de-eeuwse robe à la française (KMKG Brussel)
 • 19de-eeuwse vaandels (STAM Gent)
 • 18de-eeuws wandtapijt De Vogelkooi (KMKG Brussel)

Schilderkunst

 • De Zeven Vreugden van Maria (Lancelot Blondeel, kathedraal van Doornik)
 • De Kunstkamer van Cornelis van der Geest (Willem van Haecht, Rubenshuis Antwerpen)
 • Calvarietriptiek (Justus van Gent, Sint-Baafskathedraal Gent)
 • Dubbelportret van Hendrik van Merode en Francisca van Brederode (Jan Mostaert, Sint-Dimpnakerk Geel)

Steensculptuur

 • Vier barokke portretbustes (KMSK Antwerpen)
 • Renaissanceretabel van Boussu (Kapel van de heren van Boussu)

 

Enkele bestudeerde monumenten:

Kasteel van Jehay in Luik, Horta’s hotel Van Eetvelde in Brussel, crypte van de Sint-Baafskathedraal in Gent, St.-Michiels en St.-Goedelekathedraal in Brussel, muurschildering met het Laatste Oordeel in de Sint-Martinuskerk in Aalst…

 

Enkele technieken in de kijker:

3D-microscopie, macro-XRF, ramanspectroscopie, elektronenmicroscopie, gaschromatografie, radiokoolstofdatering, dendrochronologie, infraroodfotografie en -reflectografie, radiografie, uv-fluorescentie…

 

We zijn doorlopend open van 10 tot 17u, zonder inschrijving, vrije toegang. U kan het bezoek beginnen wanneer u wenst, met in elke dienst deskundige uitleg door onze medewerkers. Op onze boekenstand wordt een mooie selectie boeken uitzonderlijk aan verlaagde prijs aangeboden.

Komt u met een groep (> 10 personen) en wenst u een intro over onze algemene werking? Geef ons een seintje met uw aankomstuur via info@kikirpa.be

 

Vragen? info@kikirpa.be of 02 739 68 08

05/03/2020 van 10u tot 17u. Vrije toegang.

Ingang langs de Renaissancelaan, tegenover nr. 42

 • Adres: Jubelpark 1, BE-1000 Brussel
 • Tel: (+32) (0)2 739 67 11
 • E-mail: info@kikirpa.be


Goed toegankelijk via Merode en Schuman (trein, tram, bus, metro, Villo!).
Toegankelijk voor minder mobiele personen.